Geen seks zonder toestemming/consent/afstemming!
Wat?
Wanneer mensen over verkrachting spreken, denken ze meestal aan een vreemdeling die uit de bosjes springt en een onschuldig weerloos slachtoffer met geweld seksueel aanvalt. Helaas bestaan dit soort situaties nog steeds maar het zijn niat altijd
Het is eigenlijk zo dat meer dan de helft van alle geregistreerde verkrachringen gebeuren door personen die men kende en waarmee men soms zelfs een (beginnende) relatie had. Meisjes en vrouwen zijn het meest vaak verkracht, maar ook jongens kunnen verkracht worden. Dat laatste kan door mannen maar soms ook door vrouwen, maar deze situaties halen nooit het daglicht omdat betrokkenen er zich vreselijk voor schamen en ook omdat al het uitkomt, de situatie toch dusdanig omgekeerd gaat worden dat de het mannelijke slachtoffer als dader wordt aanzien;
De meeste vriendschappen, kennissen en dating situaties leiden nooit tot geweld natuurlijk.Maar, helaas soms gebeurt het toch. Wanneer er gedwongen seks plaatsvindt tussen twee mensen die elkaar al kennen, staat dit bekend als date rape (date-verkrachting/afspraakverkrachting) of verkrachting door bekenden/kennissen.
Zelfs als de twee mensen elkaar goed kennen, en zelfs als ze daarvoor al intiem waren of zelfs al seks hadden, niemand heeft uiteraard het recht om een seksuele handeling af te dwingen van een andere persoon tegen zijn of haar wil.
Hoewel het gaat om gedwongen seks, gaat verkrachting nooit over seks of passie. Verkrachting heeft niets te maken met liefde. Verkrachting is een daad van agressie en geweld, van macht en vernedering, van schaamteloos misbruik maken van de ondergeschikte en weerloze positie van het slachtoffer.
Uitdagend gekleed, zelf gezocht?
Soms vertellen mensen dat degenen die verkracht zijn op de een of andere manier “vroegen om seks” als gevolg van de kleren die ze droegen of de manier waarop ze handelden. En ja soms geven mannen of vrouwen ongewild een dubbelzinnige boodschap die totaal verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Als je als meisje verleid wil worden of je bent gek op iemand en je wil die persoon overhalen om aandacht voor je te krijgen,dan moet je je vaak sexy en uitdagend voordoen. Als je als meisje bewonderd en bekeken wil worden, moet je soms iets meer bloot tonen, je meer sexy kleden, je iets meer uitdagend gedragen. Ook in films en muziekclips zie je dikwijls meisjes met weinig kleren aan in zeer uitdagende posities.
Als flirten of ander uitdagend gedrag eindigt in ongewenste seks voelen vrouwen zich vaak schuldig of schamen ze zich over het contact. Een vrouw die zich sexy of uitdagend kleedt vraagt er niet om verkracht of seksueel misbruikt te worden. Niemand heeft het recht over iemands seksuele grenzen te gaan als de ander dat niet wil. Mannen die hierdoor opgewonden raken hebben geen recht op seksueel contact en zullen zich moeten leren beheersen. Goede communicatie over eigen denkbeelden, verwachtingen en het leren respecteren van wensen en grenzen en die van de ander is hierbij heel belangrijk.
Dit seksueel uitdagend gedrag kan door mannen verkeerdelijk geïnterpreteerd worden als een invitatie voor het hebben van seks. Maar dat is nooit een excuus om over te gaan tot het dwingen tot seksuele handelingen waarmee de ander niet instemt. Vooral onder invloed van alcohol of drugs of bepaalde medicatie kan een persoon vaak niet meer nuchter nadenken en stelt hij/zij handelingen die verkeerdelijk gezien kunnen worden als een uitnodiging tot seks. De aanvallers beweren dan dat de persoon zelf aanstuurde op seks of op zijn minst geen weerstand bood.
Dat is totaal verkeerde redenering: de persoon die wordt verkracht is nooit de schuld ervan. Verkrachting is altijd de schuld van de verkrachter. En dat is ook het geval wanneer twee mensen aan het daten zijn of zelfs in een intieme relatie verwikkeld zijn maar niet allebei uit vrije wil en in nuchtere toestand instemmen met het hebben van seks. Een persoon is nooit seks verschuldigd aan de andere persoon. Als seks wordt gedwongen tegen de wil van iemand, is dat altijd verkrachting zelfs in een dating situatie.
Zelfs al loopt een vrouw (of man) naakt over straat, niemand mag haar ongevraagd of ongewenst aanraken of dwingen tot seksuele handelingen. Als iemand zich sexy kleedt wil dit immers nog niet zeggen dat ze ook seksueel contact wil. Vrouwen kunnen zich om verschillende redenen sexy kleden: omdat ze dit leuk vinden, zich hierbij prettig voelen of omdat ze aandacht willen krijgen.
Vrouwen die hiermee te maken hebben gehad, kunnen zich achteraf wel schuldig voelen. Ze denken dan vaak had ik me maar niet zo sexy moeten kleden. Niemand heeft het recht met iemand seks te hebben of haar seksueel te bejegenen als de ander daar geen zin in heeft.
Gezonde relaties dienen te gebeuren in een respectvolle situatie met inbegrip van respect oor de gevoelens van anderen. Iemand die echt om de ander geeft zal altijd de wensen en grenzen van de ander respecteren en nooit kracht of druk uitoefenen om seks te hebben.
Alcohol en drugs
Alcohol wordt vaak betrokken bij date verkrachtingen. Drinken kan de remmingen los maken en het gezond verstand verliezen , en voor sommige mensen agressieve neigingen aan de oppervlakte komen. Geneesmiddelen kunnen ook een rol spelen. In de uitgangswereld wordt meermaals gesproken over “date rape” drugs zoals rohypnol (“roofies”), gamma-hydroxyboterzuur (GHB), en ketamine. Drugs als deze kunnen gemakkelijk worden gemengd in drankjes om een persoon een black out te bezorgen zodat deze de dingen vergeet die gebeurden. Zowel meisjes en jongens die deze medicijnen ongewild toegediend kregen rapporteerden gevoelens van verlamd zijn, wazig zicht en een geheugenverlies. Het mengen van deze drugs met alcohol is bovendien zeer gevaarlijk en kan dodelijk zijn.
Tips om te voorkomen
Confrontaties met seks, door beelden, aanrakingen, geluiden of opmerkingen wordt door iedereen anders ervaren. Wat alle ongewenste seksuele ervaringen met elkaar gemeen hebben, is dat het vaak onverwachts gebeurt en dat de ander meer macht over de ander had. Hij of zij was sterker of ouder, bedreigde of manipuleerde de ander waardoor men het gevoel had het seksuele contact niet te kunnen weigeren of te stoppen.
Helaas kan men seksueel misbruik of seksuele grensoverschrijding niet altijd voorkomen. Het is wel belangrijk dat men bewust is van eventuele risico’s. Een betrouwbare partner die rekening houdt met de grenzen en wensen van de ander en een prettige en veilige omgeving, kan beschermend werken. Mocht men het gevoel heeft dat het seksuele contact uit de hand loopt dan is het belangrijk iemand tijdig in te schakelen, hulp in te roepen of zelf weg te kunnen uit de situatie. Een ander heeft nooit het recht iemand voor het eigen genot of plezier te misbruiken en/of macht over een ander uit te oefenen.
De beste verdediging tegen date rape is om te proberen om het te voorkomen waar mogelijk is. Hier zijn een aantal tips voor zowel meisjes als jongens:
- Vertrouw steeds op je intuïtie. Als een situatie niet goed voelt of als de persoon met wie je op date bent je niet
respecteert, ietwat bevreemdend overkomt of rare uitspraken doet of handtastelijk wordt, dan is het tijd om te vertrekken.
- Vermijd afgelegen plaatsen (dit kan zelfs betekenen je eigen kamer of de kamer van je partner) tot je voldoende vertrouwen hebt in je partner.
- Breng nooit alleen tijd door met iemand waarbij je je ongemakkelijk voelt of waarbij je twijfelt aan de oprechtheid. Volg daarbij je eigen instinct en vraag desnoods raad aan anderen om je te adviseren of de ander te vertrouwen is. Wees ook niet te naïef en bepaal vooraf wat je eigen grenzen zijn.
- Geloof geruchten. Als een bepaalde persoon of bepaalde uitgangsbuurt bekend staat voor gevaar op verkrachtingen of aanrandingen, vermijd die persoon of plaats. Het is beter voorkomen dan genezen.
- Drankjes : vooral als meisje : je kunt je gevleid voelen als een vreemde je een drankje aanbiedt, maar aarzel om het te accepteren als je de persoon totaal niet kent. Niet alle mannen zijn seksmaniakken en hebben slechte intenties, maar er zijn er wel die verwrongen geesten, manipulatief en bedrieglijk zijn… Kijk toe hoe de barman het drankje inschenkt en neem het enkel van hem aan. Neem geen drankjes aan van een vreemde als je het niet zelf hebt zien inschenken. Laat drankjes niet rondslingeren. Houd je glas steeds in de gaten en als je naar toilet moet, drink dan alles uit of vertrouw je glas toe aan een vriend of vriendin die je kan vertrouwen. Drink nooit op een vreemde plaats drankjes uit een gemeenschappelijke kom of bowl. Het is de ideale plek om ongemerkt verkrachtingsdrugs in te mengen.
- Blijf nuchter en bewust. Als je met iemand omgaat die je niet goed kent, wees je dan steeds van wat er om je heen gebeurt en probeer zelf de touwtjes in handen te houden.
- Voor mannen en vrouwen maar zeker voro mannen :verzeker je van het mentale vermogen van je date om in te stemmen met seksuele activiteit – je kunt je schuldig maken aan het plegen van verkrachting als de ander zich niet in een geschikte toestand bevond om uit vrije wil in te stemmen of te reageren bij initiële seksuele handelingen. Misschien was de dame dronken toen ze instemde met seks maar was ze daar helemaal niet meer van overtuigd toen ze nuchter was. Bij een proces verlies je als man, zowiezo….
- Weet wat je wilt. Wees duidelijk over wat voor soort relatie je wilt met een andere persoon. Als je niet zeker bent, vraag dan de andere persoon om je gevoelens te respecteren en vraag om tijd. Laat je niet onder druk zetten door de ander inzake de relatie op zich, bijvoorbeeld uit vrees dat het niet zal stand houden als je niet toegeeft of dat je denkt dat je ouderwets, preuts of zielig bent als je niet toegeeft. Sta jezelf toe niet te worden onderworpen aan groepsdruk of aangemoedigd te worden om iets te doen dat je niet wilt doen.
- Ga uit met een groep van vrienden en kijk uit voor elkaar. Ga alleen apart met iemand weg als de ander voor 100% te vertrouwen is en de anderen er ook een goed gevoel bij hebben.
- Wees niet bang om hulp te vragen als je je bedreigd voelt.
- Volg zelfverdedigingscursussen. Deze kunnen helpen om je eigen vertrouwen op te bouwen en je leren waardevolle fysieke technieken te gebruiken om weg te komen van een aanvaller.
- Programmeer telefoonnummers van familie, vrienden of kennissen die je snel kan oproepen in geval van gevaar. Gebruik desnoods een app (vb. http://www.circleof6app.com/ ) waarbij je snel een aantal vrienden kunt verwittigen en er meteen via GPS wordt aangegeven waar je je bevindt. Een andere interessante app is Glympse. Daarmee kun je vrienden de mogelijkheid geven om via GPS te volgen waar je gaat. Indien je van de afgesproken weg afgaat of opeens elders opduikt, kunnen ze alarm slaan. Meer info
Kunnen ook mannen aangerand worden?
Mannen kunnen ook last hebben van `seksistische blikken’ , ongewenste aanrakingen of seksuele handelingen en contacten met andere mannen of vrouwen. Ook opmerkingen zoals dat je een strak kontje hebt, of dat je gymbroek vast goed gevuld is, kan onprettig voelen. Mannen kunnen dus evengoed last hebben van ongewenst seksueel contact. In tegenstelling tot vrouwen is het voor mannen vaak lastiger om toe te geven dat ze seksueel zijn lastig gevallen of seksueel misbruikt. Dit is vaak uit angst te worden uitgemaakt voor `homo’. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 4% van de jonge mannen ervaring heeft met seksuele dwang of overhalen tot seks tegenover 18 % van de jonge vrouwen.
Kunnen mensen ook achteraf het gevoel hebben dat er sprake was van seksueel misbruik of seksuele grensoverschrijding?
Ja, het is ook mogelijk dat iemand op het moment dat het gebeurt, geen probleem had met het seksuele contact. Later kan iemand het gevoel krijgen dat er geen sprake was van een vrije keuze. Bijvoorbeeld omdat de ander manipuleerde, chantage of dwang gebruikte of druk uitoefende tot geheimhouding. Het kan ook zijn dat men het seksuele contact in het begin wel prettig vond maar dat de ander verder ging dan men zelf wilde. Nog lastiger wordt het als het contact lichamelijk wel prettig was maar emotioneel niet goed voelde.
Hulp.
Helaas, zelfs als iemand alle voorzorgsmaatregelen neemt, kan verkrachting nog steeds gebeuren. Als je verkracht bent, hier zijn enkele dingen die je kunt doen:
-
- Als je gewond bent, ga direct naar de eerste hulp – de meeste medische centra en ziekenhuis spoeddiensten hebben artsen en therapeuten die zijn opgeleid om zorg te dragen voor iemand die is verkracht.
- Bel of zoek een vriend, familielid, of iemand waarbij je je veilig voelt en aan wie je in vertrouwen kan vertellen wat er gebeurd is.
- Als je de verkrachting wil rapporteren, bel de politie meteen. Handhaaf alle fysieke bewijzen. Verander niets aan je kleding of ga je nog niet wassen hoe vies en vuil je je ook voelt. Probeer tijdens de verkrachting zoveel mogelijk herinneringen op te bouwen (naam, gezicht, plaats, tijdstip,omstandigheden,…) zeker als je de persoon waarmee je een date had, toch niet zo goed kende.
Noteer onmiddellijk op papier zo veel mogelijk als je je kan herinneren over het voorval.
- Wees niet bang om vragen te stellen en informatie te krijgen bij de diensten waar je hulp zoekt. Laat je door de politie
niet afschepen als die beweert dat je het zelf zocht omdat je vrijwillig met iemand bent meegegaan zodat je de indruk wekte dat je zelf seks wilde.
- Zie niet op tegen een proces, zelfs als daar intieme zaken bekend zullen gemaakt worden. Ook al heb je het gevoel dat je niet tijdig signalen hebt gegeven dat de seks niet kon en je jezelf schuldig voelt, door jouw openheid bij een aanklacht en een proces kun je de aanrander verhinderen om in de toekomst nog meer slachtoffers te maken.
- Verkrachting is niet alleen fysiek schadelijk – het kan ook emotioneel traumatisch zijn. Het kan moeilijk zijn om na te denken of over zo iets persoonlijk als verkracht worden en te praten met iemand die je niet kent op een politiekantoor, crisisdienst of hulpverleningsdienst. Vraag altijd onmiddellijk naar slachtofferhulp. Je hebt ook het recht met iemand te praten van je eigen geslacht als je dat meer vertrouwen kan geven. Praten met een getrainde hulperlening in verkrachting gespecialiseerd of een hulpverlener van een dienst geestelijke gezondheidszorg kan jou de juiste emotionele aandacht, zorg en steun geven om aan het genezingsproces te beginnen.
(Vrij vertaald naar : http://kidshealth.org/teen/your_mind/problems/date_rape.html)