Dj niet gestraft na verkrachting: "Vriendschap waar beiden een verschillend beeld van hadden"

Een 33-jarige radiopresentator heeft opschorting van straf gekregen voor de verkrachting van een kennis in de radiostudio. Dat betekent dat hij schuldig is bevonden, maar geen straf krijgt. De man kuste er de vrouw, maar interpreteerde de signalen van de vrouw verkeerd waardoor hij dacht dat hij met haar kon vrijen.

"De rechtbank benadrukt dat de beklaagde niet kan beschouwd worden als een persoon die voorafgaandelijk de intentie had om de vrouw in de val te lokken en te verkrachten", zo motiveerde voorzitter Hans De Waele. "Veeleer is er sprake van een persoon die op een bepaald ogenblik opgewonden raakte bij de opbouw van seksuele spanning, de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde, de controle verloor en op een bepaald ogenblik seksuele handelingen stelde vanuit zijn eigen beeld van de realiteit. Daarbij had hij geen aandacht meer voor de duidelijke grenzen die getrokken werden door de burgerlijke partij." 

Zijn opschorting is voor een termijn van drie jaar. Het slachtoffer krijgt wel een schadevergoeding.

Het voorval gebeurde op klaarlichte dag, in het weekend voor kerst van 2014. De twee hadden elkaar die zomer op Gent Jazz leren kennen en grapten en grolden over seks. Niet veel later voegde zij hem toe op Facebook en chatten ze af en toe met elkaar. Toen J. V. te kennen gaf dat hij ging verhuizen naar Griekenland en daarom al zijn spullen weggaf, wilde zij wel zijn printer overnemen.

Vertrouwensrelatie
Tijdens zijn liveshow spraken de twee af -volgens V. om meer dan alleen die printer en wat smalltalk. "Wilt gij poepen?", vroeg hij vrijwel meteen. Het slachtoffer hield de boot af, maar V. kuste haar, greep haar vast en drong hij bij haar binnen. Pas na acht keer "neen" te roepen, hield hij ermee op.

Het slachtoffer ligt sindsdien erg in de knoop met zichzelf en heeft moeite om nieuwe mensen te leren kennen. Alleen zijn met mannen is erg lastig voor haar, op festivals kan ze moeilijker een praatje slaan met anderen. Zelfs een Facebookverzoek krijgen, boezemt haar angst in.

In de loop van het onderzoek heeft de dertiger de feiten bekend. "Het moment dat ik door had dat het ongepast was, ben ik gestopt", aldus de beklaagde, die toegeeft dat het dan al te laat was. "Ik heb er erg veel moeite mee, om het label van verkrachter opgeplakt te krijgen. Ik ben zelf ooit samen geweest met een slachtoffer van seksueel misbruik, tot mijn dertigste, en weet dus maar al te goed wat dat doet met mensen."

Mopjes
"Als een vrouw zelfs al geen mopjes meer mag maken over seks, zonder aanzien te worden als 'gewillig', dan is het ver gekomen", stelt het slachtoffer. "Op Gent Jazz hadden wij een grappig gesprek over seks, dat klopt. Maar nooit heb ik gezegd 'ik wil seks met ù'."

De verdediging verwijt haar de beklaagde teruggekust te hebben bij het naar buiten gaan. Een getuige die de lokalen van Urgent.fm binnengekomen was en hen zag buitenkomen, had dat verklaard. "Ik wilde me alleen goed houden, doen alsof er niets aan de hand is. Maar er is wel degelijk iets aan de hand: sinds de feiten kamp ik met een depressie en een angststoornis", aldus de jonge vrouw.

Bron : http://www.hln.be/